To najdzdravšie pre Vašu rodinu
Hríbové rizoto
Hríbové rizoto
keď raz vyskúšate budete si ho variť každý týždeň :)

Autor: MiroF


Potrebujeme:

  • olivový olej + kúsok másla, 2 cibuľky šalotky / 1 malá biela cibuľa, 200 g ryže na rizoto, 100-200 ml suchého bieleho vína, mleté biele korenie, morská soľ, 600 ml zeleninového vývaru, 1 hrsť sušených hríbov, 1 hrsť stúhaného parmezánu

Ako nato:

Dáme zovrieť vodu v rýchlovarnej konvici a zalejeme bujón, do ktorého pridáme hrsť sušených na tenko nakrájaných hríbov. Necháme odstáť. V plytkej veľkej panvici alebo vo woku orestujeme na horúcom oleji s máslom nakrájanú cibuľku do sklovita. Cibuľka nesmie stmavnúť, preto ju restujeme na miernej teplote asi 5min. Zvýšime teplotu, pridáme ryžu a za stáleho miešania zrýchla pražíme asi 1min kým bude priesvitná. Zalejeme vínom a posypeme bielym korením – bude to silno syčať a fantasticky vonňať. Za chvíľu sa alkohol vyparí a môžeme postupne po naberačkách pridávať vývar aj spolu s hríbami. Znížime teplotu na strednú, pridáme prvú naberačku hríbového vývaru a neustále miešame kým ryža absorbuje vývar. Potom pridáme ďalšiu naberačku vývaru. Týmto spôsobom za stáleho miešania pokračujeme v pridávaní vývaru po naberačkách asi 15-20min. Ochutnáme či je ryža uvarená a ak nie pokračujeme v pridávaní vývaru, prípdane vriacej vody ak sa vývar minie. Odložíme zo sporáka, pridáme máslo a parmezán a dobre premiešame. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme. Prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť asi 2min – týmto sa stane rizoto úžasne krémovým. Rizoto podávame okamžite pokvapkané olivovým olejom a s čerstvo nastrúhaným parmezánom.

Pre pridanie receptu
musíte byť prihlásený!


Registrácia