To najdzdravšie pre Vašu rodinu
Jesenne rizoto
Jesenne rizoto
Chutne, zdrave, jednoduche....

Autor: Patrik


Potrebujeme:

  • 150 g ryža arborio
  • 2 ks hrušky veľké
  • 40 g maslo
  • 120 ml víno biele
  • 400 ml vývar zeleninový
  • 1 PL tymian čerstvý
  • 2 PL parmezán
  • 40 - 50 g gorgonzola
  • korenie čierne

Ako nato:

Hrušky ošúpeme, zbavíme stredu a nakrájame na kúsky, ktoré opražíme na masle, aby nám trochu zmäkli a chytili zlatistú farbu – asi 3-5 minút. Vyberieme z masla a odložíme nabok. Na tom istom masle najskôr opražíme na 1 minútu posekaný tymián a potom pridáme aj arborio ryžu. Poriadne premiešame, aby sa nám zrnká zatiahli maslom. Pridáme biele víno a privedieme do varu, zmiernime plameň na strednú teplotu a za občasného miešania varíme, až kým ryža neabsorbuje všetko víno (ďalšie 3-4 minúty). Pridáme časť vývaru, premiešame a znovu čakáme s pridaním ďalšieho vývaru až kým ryža neabsorbuje všetku tekutinu. Opakujeme, až kým ryža nie je uvarená (približne 25-30 minút) a má krémovú konzistenciu. Odstavíme z plameňa a primiešame parmezán s gorgonzolou. Ak sa vám stane, že ryža je po rozpustení syrov príliš hustá, prilejte ešte trochu vývaru a všetko premiešajte. Dochutíme čerstvým čiernym korením a v prípade potreby štipkou soli. Nakoniec primiešame k rizotu hrušky a hotovo... Podávame s pohárom bieleho vína.

Pre pridanie receptu
musíte byť prihlásený!


Registrácia