To najdzdravšie pre Vašu rodinu
Pravé Talianské rizoto
Pravé Talianské rizoto
Vynikajúce rizoto, na ktoré mám vždy chuť! :)

Autor: Šhú


Potrebujeme:

  • olivový olej + kúsok másla
  • 2 cibuľky šalotky / 1 malá biela cibuľa
  • 200 g ryže na rizoto
  • 100-200 ml suchého bieleho vína / vermútu
  • mleté biele korenie
  • morská soľ
  • 600 ml zeleninového vývaru (bujón z kocky alebo prášku)
  • 1 hrsť sušených hríbov
  • 1 hrsť stúhaného parmezánu
  • kúsok másla

Ako nato:

Dáme zovrieť vodu v rýchlovarnej konvici a zalejeme bujón, do ktorého pridáme hrsť sušených na tenko nakrájaných hríbov. Necháme odstáť. V plytkej veľkej panvici alebo vo woku orestujeme na horúcom oleji s máslom nakrájanú cibuľku do sklovita. Cibuľka nesmie stmavnúť, preto ju restujeme na miernej teplote asi 5min. Zvýšime teplotu, pridáme ryžu a za stáleho miešania zrýchla pražíme asi 1min kým bude priesvitná. Zalejeme vínom a posypeme bielym korením – bude to silno syčať a fantasticky vonňať. Za chvíľu sa alkohol vyparí a môžeme postupne po naberačkách pridávať vývar aj spolu s hríbami. Znížime teplotu na strednú, pridáme prvú naberačku hríbového vývaru a neustále miešame kým ryža absorbuje vývar. Potom pridáme ďalšiu naberačku vývaru. Týmto spôsobom za stáleho miešania pokračujeme v pridávaní vývaru po naberačkách asi 15-20min. Ochutnáme či je ryža uvarená a ak nie pokračujeme v pridávaní vývaru, prípdane vriacej vody ak sa vývar minie. Odložíme zo sporáka, pridáme máslo a parmezán a dobre premiešame. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme. Prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť asi 2min – týmto sa stane rizoto úžasne krémovým. Rizoto podávame okamžite pokapkané olivovým olejom a s čerstvo nastrúhaným parmezánom.

Pre pridanie receptu
musíte byť prihlásený!


Registrácia