To najdzdravšie pre Vašu rodinu
Ako správne uvariť ryžu
30. augusta 2013 | Tatiana

Dobre uvarená ryža je alfou omegou každej kuchárky. Lenže vy už ste to skúšali stokrát a výsledok je na míle vzdialený od vašej predstavy, ako by mala ryža vyzerať ? Prinášame Vám preto pár jednoduchých rád, ako uvariť ryžu a preťať tento gordický uzol.
Je mnoho druhov ryže, ktoré sa pestujú po celom svete, avšak vám, moderné gazdinky, stačí poznať len pár základných tipov, aby ste uvarili tú najlepšiu.

Ako variť dlhozrnnú ryžu

1. Dajte 1 šálku dlhozrnnej ryže (prelink) a 1 a pol šálky vody do malého (objem jeden liter) hrnca s tesnou pokrievkou.
2. Priveďte vodu do varu. Keď Vám začne spod pokrievky vychádzať para, je to dobré znamenie. Pre gazdinky-začiatočníčky je ideálne sklená, priesvitná pokrievka.
3. Znížte teplotu čo najnižšie. Zrnká dlhozrnnej ryže (prelink) začnú zväčšovať svoj objem, pretože absorbujú vodu. Ak teplota zostane príliš vysoká, je pravdepodobné, že sa ryža na spodku panvice spáli a na vrchu bude stále nedovarená. Nastavte časovač na 15 až 20 minút.
4. Keď Vám časovač začne zvoniť alebo keď prejde stanovený čas, odstráňte panvicu zo sporáku. Nechajte ryžu „oddýchnuť“ na 5 minút. (Neodkrývajte pokrývku)
5. Po piatich minútach je ryža hotová a pripravená na servírovanie. Ryžu je nevyhnutné uskladňovať v chladničke a nemala by byť na izbovej teplote viac ako 3 hodiny.

Ako variť hnedú ryžu

Použite jednu šálku ryže a 2 šálky vody. Priveďte vodu do varu, znížte teplotu a varte po dobu 45 minút. Nechajte stáť 10 minút pred podávaním.

Ako variť basmati ryžu

Ryža basmati sa varí tak isto ako ryža dlhozrnná (prelink), pozri hore.

Ako variť divokú ryžu

Použite 1 šálku ryže a 3 šálky vody. Priveďte vodu do varu, znížte teplotu a varte po dobu 45 minút. Nechajte postáť 10 minút pred podávaním.

Ako pripraviť dusenú ryžu

Opražte ryžu na oleji, aby sa zrnká ryže nelepili počas varenia. Pražte ryžu za stáleho miešania, pokiaľ nebude priesvitná. Potom pridajte vodu. Nechajte ju variť 15 až 20 minút. Ideálna je guľatozrnná ryža. (krup prelink na gulato zrnnu)

Pre pridanie receptu
musíte byť prihlásený!


Registrácia